Städvecka

Idag var det så dags att städa korridoren, alltid lika roligt. Passade på att ta mitt rum i samma veva så nu är jag svettig men rent blev det iaf. Blir väldigt mkt skitigare när man har katt har jag märkt, kattsand i hela rummet. Centraldammsugaren har nu fungerat i iaf en månad i sträck så inte illa, brukar annars vara en trevlig överaskning när man bestämt sig för att städa -skiten funkar inte.
Annars fortsätter tentaplugget och det börjar faktiskt kännas skapligt. Finns hopp om denna tentan också=) Riktigt roligt när man börjar fatta hur det hänger ihop. Hästben is the shit!

Mors dag idag också, ska ringa till mamsen snart <3 Kunde inte fått en bättre mamma, ställer ALLTID upp.

Pluggade hela dagen igår och på kvällen hade jag sådan överskottsenergi att jag sprang en runda. Bästa rundan på länge, både benen och flåset orkade längre än de brukar=) Luften var sådär kall och frisk och då känns det som den är mättad med syre. Härligt!

Psst, Lina har skaffat Spotify typ 3 år efter alla andra och är skitnöjd!


Moster Lina med Ellie

ASIS

Idag har både fm och em tillbringats på veterinärstudenternas heliga plats, ASIS! Hade med mig mina bästa tjejer och frambenet fick sig en omgång. Sedan grävdes sprithundarna fram och tur var väl det för attans vad fort man glömmer, var ju bara några veckor sen vi gick igenom dem. Suck!

Idag var Grafin faktiskt ren på fram men såg lite ojämn ut på bak ist men kan ju bero på att hon vilat ett tag nu. Får longera henna några dagar och hoppas att hon blir bättre och bättre.. Ringde Ultuna och ville boka tid hos Karin Holm men hon hade bara en tid på hela juni. Den var på torsdag och då har jag obligatoriskt hela dagen så det var inte mkt att göra åt. Blir hon inte helt bra inom några dagar så bokar jag tid hos Nina hemma i Värmland ist. Men jag hoppas på det bästa som den obotliga optimist jag är. Lever efter filosofin att allt har en mening och att motgångarna i livet gör att man lär sig ngt nytt och blir starkare. Detta gör det mkt lättare att acceptera och gå vidare, man behöver inte förstå allt och att älta fram och tillbaka är inte nyttigt. Prova ska ni se =)

Amöbaspexet i onsdags var fantastiskt, vilka duktiga amöbor vi har. Kommer nog bli veterinärer av dem också! Man blir så glad av att få skratta ordentligt, ville bara dansa efteråt! Synd att det var onsdag.. Men på tis efter tentan smäller det, då hoppas jag få skaka rumpa med bästa tjejerna <3

Sverige gick ju tyvärr inte vidare i Eurovision igår, surt! Men Anna gjorde ett bra framträdande iaf, bättre lycka nästa gång!


Bästa tjejerna!

Tentaplugg

Hej och hå, ännu en förmiddag spenderad på asis. Denna gång var det bakbenets muskler som skulle nötas in, kändes ganska bra ändå. Blev en kärlrepetition också tack vare Andreas som hade koll på sina papper =)

Em tillbringades med Linnea och vi gick igenom sträckare och böjare led för led. Kändes väldigt nyttigt faktiskt, vem vet man kanske lärde sig ngt?

Grafin fick massage idag av massör Danne. Han hittade inget i framkärran tyvärr som jag hade hoppats eftersom hon varit ojämn men däremot var hon sned i bak, kan ju hända att det hänger ihop. Den som lever får se men annars får det bli ett besök hos veterinären. Hade ju hoppats att det kunde vara en hovböld men så verkar inte fallet tyvärr.

Nu är det kval till Eurovision, håller tummarna för Anna och Sverige!


Onsdag = Greys Anatomy

Blir alltid lite extra glad på onsdagar när jag vet att Greys väntar på kvällen, det programmet har allt. Spänning, Romantik, intriger och medicin!
Ikväll är det dessutom amöbaspex, fullspäckad kväll=)

Fm tillbringades på asis där vi disskerade mink och kollade på viscera, repeterade leverlober och hela mag/tarmpaketet. Dessutom fick det bli lite testikelrepetition efter att en lärare skrämde upp oss om att det kan komma på tentan, haha. Standardfrågan i klassen: -Kommer det på tentan?

Em fick jag fint besök av Linnea, Lotta, Majsan och Astrid i klassen och vi klämde i oss resten av tårtan. Den var riktigt god även idag var vi rörande överens om. Avslutade fikan med lite repetition av leverlober, haha. Brukar bli så när tentan kommer närmare, mkt plugg men även mkt godis och kladdkaka. Livet har sina goda stunder...

Blev uppringd av en som gjorde någon undersökning när jag var påväg från stallet. Hon frågade om aktier, obligationer m.m och även räkneexempel man skulle svara på utan att använda miniräknare eller papper och penna. Bland annat skulle man svara på hur mkt man skulle ha på ett konto man satte in 100 kr på om 30 år om räntan var 7%. Inte svårt att räkna ut med miniräknare men utan kan det bli lite knepigt. Eller vad säger ni?

Nu ska jag byta om och hoppa iväg på amöbaspex, väntar mig massa hjärtliga skratt!

Söta Lotta!
 

Veterinären med katten

Idag har varit en ganska intensiv dag som började med att jag gick upp 05.45 för att morgonfodra och släppa ut hästarna i det stall jag står i i Uppsala, stall Kungshamn. Ligger 5 min (självklart med bil, haha) från skolan och är superfint. Bra hagar och bra människor! Enda minuset är att ridbanan inte är den bästa och att man måste ta trailern för att komma till ridhus. Men man kan inte få allt här i världen som ngn klok människa sa. Efter stallet blev det skolan och asis (anatomilokal där vi lär oss anatomi på döda djur) där vi hade redovisning på en komparativ övning mellan hund och häst. Blev väl lite klokare men inte var det lätt, vi fick inte så mkt tid med läraren heller tyvärr.

Snabb lunch och dags för ett besök hos veterinären med min katt Savanna som jag är jourhem åt. Finns en förening i Uppsala, föreningen samvetet som tar hand om upphittade katter och försöker hitta hem åt dem. Savanna har dock haft diverse problem med öron och ögon så hon behöver lite mer tid innan hon kan adopteras ut. Idag sa veterinären att hon aldrig sett Savannas öra så fint så det värmde att höra. Dock är det inte riktigt bra utan vi ska behandla med antibiotika i 20 dagar till. Både allmänbehandling och lokal behandling med antibiotika. Totalt kommer hennes kur att vara i 40 dagar, inge vidare för resistensutvecklingen.. Men jag hoppas att det ger resultat också. Savanna fick lite nya leksaker och så tyckte min kontaktperson på Samvetet (Beathe) att jag skulle prova lugnande feromoner när jag ska åka hem till Värmland med henne så hon köpte en flaska. Blir spännande att se om det blir resultat, rapport kommer..

På em blev det en powernap men sen till Willys och handla för att sedan slänga ihop en tårta, den blev ganska snygg faktiskt och god. Varjefall enligt mina sötnosar till kompisar Linnea, Maria och Märit. Fick presenter av Linnea och Hanna, söta ni är! Roligt att få presenter, behöver inte vara några stora grejer. Är verkligen tanken som räknas!

Nu har jag avslutat dagen med att plugga lite, finns väldigt bra anatomifilmer att titta på som både är lärorika och inte så energirika. Sånt gillas starkt!

Linnea och jag
 

Vad är det för en dag?

Vad är det för en dag? Nej det är ingen vanlig dag för det är Linas födelsedag, Hurra Hurra Hurra! Idag har då dagen kommit då jag blivit 25! Vet inte hur det känns faktiskt, typ ingenting om jag ska vara ärlig. Pierre har försökt att hetsa mig med åldersnoja men för mig känns det helt oviktigt, jag tror inte ens jag vet hur gammal jag känner mig, haha!

Nog pratat om den oviktiga detaljen! Idag har det varit skoldag som vanligt och vi har haft basgruppsmöte och gått igenom hovens anatomi bland annat. Riktigt kul, helt fantastiskt att vi äntligen börjat läsa om hästar. Jag har väntat i tre år! Men bättre sent än aldrig. Vi ägnade också en stund åt komparativ fysiologi mellan häst och hund. Svårt men intressant.

I helgen har jag varit och kollat på en debutant fälttävlan på akademistallet i Uppsala. Min kompis Frida (går fjärde året på veterinär) och hennes häst Escada var med och tävlade. Som alltid när det är dressyr inblandat blir jag irriterad över bedömningen! Kan de inte ngn gång lära sig att använda hela skalan? 5,6,5,5,5,6,6,5,5,6 brukar vara en vanlig syn när man ser ett protokoll. Frida fick dessutom kommentaren "för lång och låg" i ett dressyrprogram i nivå med LC. Det är ju för f-n så formen ska vara på den nivån. Nej vet du vad, tacka hoppningen. Där behöver man inte ha flashiga gångarter för att få en rosett! Ngt är galet med dressyren och domarutbildningen måste ändras, inte blir man motiverad att träna vidare med dagens bedömningar.

Dagens värsta: dressyrbedömningar
Dagens bästa: Hästanatomi


Tårta jag gjorde när moster Gullan fyllde år i April

Global Champions Tour

Eurosport sänder alla deltävlingarna från Global Champions Tour vilket gör att jag sitter klistrad framför tv:n på lördagskvällarna. Varje gång Roger Yves Bost är med (vilket är i stort sett varje gång) tänker jag samma sak:     -Kan han då kan fan jag med! Han har en mkt speciell stil med i stort sett obefintlig koll på underskänklarna vilket gör att de är uppe i nivå med sadeln i varje språng. Att han sitter kvar är bra gjort med tanke på hur det ser ut. Händer och armar lämnar också mkt kvar att önska och med en häst som stretar emot gör att hela ritten blir väldigt orytmisk. Men trots allt detta och då kan man ju verkligen tala om att ha förutsättningarna emot sig så gör han bra resultat på absoluta toppnivån. Han ligger just nu på en total 4:e plats i Globla Champions Tour! Denna ryttare måste ses!

Rolf-Göran var suverän med Ninja i vanlig stil och kom på 6:e plats efter en klockren andra runda. Annars har jag inte sett Ninja på ett tag men han verkar ha övervintrat väl. Verkar lovande inför VM.

Meredith Michaels Beerbaum fick ju barn för ngn månad sen och såg tyvärr lite ringrostig ut idag. Hon och Shutterfly saknade det vanliga fina flytet och kom fel in i trekombinationen vilket ledde till en avfallning. Även innan dess såg det lite skakigt ut och hon var efter i flera språng. De gjorde dock en nolla i första omgången så hon är på g, snart så kommer hon in i det riktiga flytet.

Nya tag

Har under senaste tiden läst mycket bloggar och kände så smått lusten komma tillbaka att uppdatera sin egen. Here we go!
Såg att det var drygt ett år sedan jag skrev sist så har hänt en del sen sist, 2 veckor kvar bara av årskurs 3 på veterinärprogrammet nu bland annat! Ska bli himla skoj att börja fyran till hösten eftersom det är då all praktisk undervisning börjar. Vi ska få lära oss riktiga saker och inte bara en massa teori som vi är fullmatade med vid det här laget. Ser så klart mest fram emot hästundervisningen men tror småsjur och produktionsdjur också kommer vara intressant. I år har vi läst om läkemedel, livsmedel, försöksdjur, lagstiftning och nu läser vi klinisk anatomi. Dessutom har vi skrivit ett kandidatarbete vilket innebär att jag om 2 veckor har en kandidatexamen. Klingar inte helt fel, en examen liksom! 2½ år kvar till en master och veterinärlegitimation=) Man förstår fortfarande inte att man verkligen kommer bli veterinär dock, känns konstigt att tänka tanken bara även om man känner att kunskperna växer för varje dag som går.

Solen är numera hemma och ska betäckas för att förhoppningsvis bli mamma nästa år. Har valt hingsten Baltimore som jag tror kommer passa Solen bra. Han vann bruksprovet 2009 med 10-10 i hoppningen så ingen dålig kille! Dessutom rör han sig bra vilket är en egenskap jag vill ha hos en häst även om den främst ska hoppas. Bra temperament och en bra exteriör på det gjorde att beslutet inte blev så svårt trots att jag inte är någon avelexpert. Solen gick riktigt bra på sista tävlingen i april så det var med blandade känslor man ställde av henne så hon kunde äta upp sig och gå ner i kondition för större chans att bli dräktig. 130 känns inte längre högt och svårt så nog har hon lite kapacitet den damen. Ska bli spännande med en bebis och hoppas självklart på en stjärna. Men blir väldigt nöjd bara det är ett sto!

Under tiden Solen är dräktig har jag fått möjligheten att låna en annan häst, Markgrafin de Heers som ägs av Lotta Klenell. Lotta tar också hand om Solen när hon är dräktig och även över fölningen så det kunde inte ha blivit bättre! Grafin är en mkt speciell dam men jag är redan mkt förtjust i henne. Jag har ju en tendens att falla för ston som är speciella och har mkt egen vilja. Vi har hunnit med 3 tävlingar och hitills har det resulterat i 2 vinster och en precis utanför placering så bra med tanke på att jag bara ridit henne i 4 månader än. Målet är att komma upp i 140. Först ska vi dock klara av 130 och gärna med placering. Har stärkt henne mkt i all den snö som varit i vinter så nu har hon en fin grundkondition och börjar bli riktigt fin att rida.