Går ner på knä..

Och bugar för JumpClub, Sylve Söderstrand och Lotta Björe. Helt fantastiskt alltihop, allt känns så lätt och självklart när man är där. Vadå, är det svårt att rida? Det som man i vanliga fall sliter sitt hår för att få till sitter plötsligt som ett smäck. Tempo, rytm funkar och helt plötsligt är hästen lydig. Så sjukt genomtänka övningar från första till sista bom att man blir mållös. När man kommer därifrån känns det som man klarar allt.
Lotta var verkligen super och har samma tänk som Sylve men kan inte låta bli att gilla Sylve mer, han är så hård och disciplinerad och pedantiskt och det passar mig som handen i handsken. När jag travat 5 steg ser han var jag måste förbättra och vilken förbättring det blir.Han skriker tills jag gör som han säger och han har verkligen alltid rätt, det funkar. Dessutom tål han att jag frågar och ifrågasätter och har svar på allt, vilken tränare! Man kan ju förstå varför elitryttarna vill att han ska bli förbundskapten igen. Nackdelen om det skulle bli så är att han kommer inte ha tid att träna hobbyryttare som mig på JumpClub =(
Har anmält mig till en kurs i november för Sylve och Peter Markne, vad sägs om den kombinationen liksom. För bra för att vara sant, det gäller verkligen att passa på nu under tiden när man är i Uppsala och har nära till JumpClub.

Har dessutom fått ordning på bettproblematiken tror jag, köpte ett rakt tränsbett på CityGross helgen innan Lottaträningen som jag satte små bettskivor på och det funkade faktiskt båda dagarna för Lotta. Dock hade vi mkt lydnadsövningar så blir upp till bevis nu på lördag då jag ska tävla med det för första gången. Ett rakt tränsbett är också vad som anses det bästa för hästens munantomi med betselöverslitningsproblem osv. Det viktigste vad gäller bett är ju annars att variera det man använder så man sprider ut förslitningarna över hela munnen.


JumpClub med Sylve till vänster


Obstetrik

Idag har vi haft den teoretiska delen i hur man gör lägesrättningar på häst, ko och gris. Om några veckor kommer den pratiska delen och för min del kunde det inte komma mer lägligt med tanke på det kommande fölet nästa sommar. Med lite tur får vi dessutom två föl sommaren 2011 då vår shetlandsponny Migis också är betäckt och om hon är dräktig kommer hon få sitt fjärde föl. Fölboom!

På häst har man mellan en halvtimme och 2 timmar på sig att få ut fölet levande när förlossningen startat så det gäller att inte så helt handfallen vid ett eventuellt felläge. Speciellt inte om man som jag bor i ett inte alltför veterinärtätt område där resor på 1-2 timmar för veterinären inte alls är ovanligt. Men man ska komma ihåg att i de allra flesta fall går förlossningarna bra och häst har dessutom väldigt kraftiga värkar vilket ger en kort utdrivningsfas.

Tips från coachen:
Ser man två framhovar och mulen liggandes på kotorna kan man vara helt lugn, då har man en
normal längsgående framdelsbjudning. Man ska också komma ihåg att tungan kan vara ute och dessutom vara blå utan att fölet är dött! Sedan kan bakknäna fastna över bäckenkanten men det är inte jättevanligt.
När ringer man veterinär?
-Vid kraftiga koliksymptom utan synliga fosterhinnor som varar mer än en timme.
-Fostervattnet gått men ingen utdrivning startar omgående.
-Om krystvärkar under 10min efter att vattnet gått, utan synligt föl.
-Vid prematur placentaavlossning (moderkakan lossnar) Bråttom!

Bor man avsides kan det vara en bra idé att förvarna en veterinär om när stoet ska föla så att man har ngn att ringa snabbt vid eventuella problem.


Nykläckt Max Factor med mamma Migis sommaren 2009


Nytta med nöje

Börjar med att ge en bamsekram till världens bästa Lisa som förmodligen tyckte att hon behövde förbarma sig över min obefintliga bloggdesign. Sagt och gjort, den är inte obefintlig längre. Gött mos!

Idag har jag varit sådär jobbigt duktig och tvättat, städat och handlat. Allt för att man inte hinner på veckorna då schemat är fullspäckat av föreläsningar, obligatoriska praktiska övningar, hästar och hoppträningar. Börjar vänja mig vid vardagen i Uppsala igen, rutinerna börjar sätta sig och jag blir glad av att lära mig så mkt roligt i skolan. För några dagar sen hade vi föreläsning om hästreproduktion och vad som händer under brunst, betäckning och dräktighet. Sjukt kul, här kunde jag verkligen förena nytta med nöje och sög åt mig som en svamp.

Kan bland annat meddela att Solens bebis numera är ett foster och inte ett embryo och att grunden till alla organsystem finns på plats. Fick också reda på hur man minimerar abortriskerna så nu gäller det att vidta bästa åtgärder och hålla alla tummarna. Det bubblar av glädje i magen när man inser att man kommer kunna jobba med såhär roliga saker, jag är lyckligt lottad!

Tävling imorgon i Märsta, Grafin gick väldigt bra på hoppträning för Therese Järn i veckan så känns som vi är laddade inför imorgon. Fick flera bra tips så nu gäller det bara att hålla ihop det!




Skolan är igång..

Hjälp, har varit en vecka som gått i 180. Långt ifrån sommarens härliga lata dagar där man kunde få maten lagad när man kom hem från jobbet. Alltid tufft att komma tillbaka till Uppsala igen innan man kommer in i rutinerna, nu har vi dessutom schema från 8-16 varje dag så blir inte mkt tid över till hästen, plugget, maten, tvätten och katten. Men brukar ta några veckor innan man är van och då går det nog som på räls, drygast av allt är dock att behöva vara ifrån Pierre så mkt <3 Han kommer inte förrän om tre veckor då vi har fullt upp på helgerna, han ska på motorevenemang i Norge med sin trimmade BMW nu två helger i rad och sen ska jag på hoppträning för Lotta Björe i Enköping helgen därpå.

Trösten är iaf att det är väldigt roligt i skolan! Vi har fått börja leka veterinärer på riktigt och stuckit kor intravenöst (i blodet), lärt oss hur vi ska få omkull dem m.m Dessutom har vi fått börja ha våra klinikkläder och får känna oss stora nu när vi går i fyran, året man har sett fram emot sen man började.

Har också hunnit med en hoppträning med Grafin den här veckan för Therese Järn (fälttävlansryttare), gick sådär tycker inte riktigt om tekniken att bara rida FRAM FRAM FRAM utan att stämma av. Tillslut kraschlandar man i hindret och jag hör Sylve Söderstrands mantra i huvudet "hästar ska inte hoppa på fart utan på spänst!" Dessutom känns det som man sliter på dem alldeles för mkt när man galopperar runt som en galning i ridhuset och bakdelen bara sladdar. Grafin är ju dock en speciell dam som man inte kan rida hursomhelst och detta komplicerar det hela ytterliggare. Tävling i Märsta nästa helg så blir kul o se hur det går! Hon känns väldigt fin att rida på marken iaf så det är roligt. Hon tar verkligen i och sätter under sig men i hoppningen orkar hon tyvärr inte bära sig lika fint än så länge. Dock blir hon som en annan häst med jakstången, får försöka lära mig att rida på den. Gillar inte alls starka bett och har aldrig använt det på ngn häst men på Grafin har jag fått svälja att det faktiskt funkar. Dock blir det för starkt i vissa situationer så skulle behöva ngt mellanting. Tips ngn?

Grafin på AKKA