Obstetrik

Idag har vi haft den teoretiska delen i hur man gör lägesrättningar på häst, ko och gris. Om några veckor kommer den pratiska delen och för min del kunde det inte komma mer lägligt med tanke på det kommande fölet nästa sommar. Med lite tur får vi dessutom två föl sommaren 2011 då vår shetlandsponny Migis också är betäckt och om hon är dräktig kommer hon få sitt fjärde föl. Fölboom!

På häst har man mellan en halvtimme och 2 timmar på sig att få ut fölet levande när förlossningen startat så det gäller att inte så helt handfallen vid ett eventuellt felläge. Speciellt inte om man som jag bor i ett inte alltför veterinärtätt område där resor på 1-2 timmar för veterinären inte alls är ovanligt. Men man ska komma ihåg att i de allra flesta fall går förlossningarna bra och häst har dessutom väldigt kraftiga värkar vilket ger en kort utdrivningsfas.

Tips från coachen:
Ser man två framhovar och mulen liggandes på kotorna kan man vara helt lugn, då har man en
normal längsgående framdelsbjudning. Man ska också komma ihåg att tungan kan vara ute och dessutom vara blå utan att fölet är dött! Sedan kan bakknäna fastna över bäckenkanten men det är inte jättevanligt.
När ringer man veterinär?
-Vid kraftiga koliksymptom utan synliga fosterhinnor som varar mer än en timme.
-Fostervattnet gått men ingen utdrivning startar omgående.
-Om krystvärkar under 10min efter att vattnet gått, utan synligt föl.
-Vid prematur placentaavlossning (moderkakan lossnar) Bråttom!

Bor man avsides kan det vara en bra idé att förvarna en veterinär om när stoet ska föla så att man har ngn att ringa snabbt vid eventuella problem.


Nykläckt Max Factor med mamma Migis sommaren 2009


Kommentarer
Postat av: Anonym

yo yoy oy oyyoyo yeeeeeeeeeeeeeeeeeee

2010-09-18 @ 20:07:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback